Tips en informatie bij (ver)bouwen

Voordat u gaat (ver)bouwen

Lees de vergunning en voorschriften goed door

Neem de tijd om de vergunning en eventuele voorschriften door te nemen. Soms moet u vóórdat de bouwwerkzaamheden beginnen nog iets regelen, zoals constructieve berekeningen door ons laten goedkeuren of een bodemonderzoek laten uitvoeren. 

Bezwaar en beroep na bekendmaking verleende vergunning

Binnen zes weken na de dag na bekendmaking van de verleende vergunning kan hiertegen bezwaar gemaakt worden. U kunt na ontvangst van de vergunning beginnen met de werkzaamheden. Dat doet u dan op eigen risico. Als iemand bezwaar maakt kan het in het uiterste geval zijn dat de vergunning geweigerd moet worden. U zou dan alles weer terug moeten draaien. Wij adviseren u de bezwaartermijn af te wachten.

Met sommige onomkeerbare activiteiten mag u pas na afloop van de bezwaartermijn starten. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van bomen en slopen.

Nieuwbouw? Denk aan de bebouwingsgrenzen

Gaat u een compleet nieuw bouwwerk neerzetten? We willen er zeker van zijn dat het bouwwerk op de goede plaats komt te staan. Daarom worden de rooilijnen en het peil in opdracht van de gemeente uitgezet. U kunt hiervoor uiterlijk 5 werkdagen van tevoren contact opnemen met de bouwcontroleur, via het algemene telefoonnummer 040 - 263 16 31.

Hergebruik/toepassen van grond

Als bij graafwerkzaamheden (bijvoorbeeld bij het bouwrijp maken of het graven van een kelder) grond vrijkomt die niet op locatie kan worden hergebruikt, dan moet deze afgevoerd worden volgens het Besluit bodemkwaliteit.

Ook het toepassen van grond moet voldoen aan de regels uit het Besluit bodemkwaliteit. Het toepassen van meer dan 50 m3 grond moet gemeld worden bij het meldpunt bodemkwaliteit.

Voldoen aan wet- en regelgeving

De vergunning is leidend. Dit betekent dat u mag bouwen zoals in de vergunning staat, tenzij dit in strijd is met de wet- en regelgeving. In wet- en regelgeving staan daarnaast ook allerlei regels waaraan u moet voldoen. U kunt hierbij denken aan de Woningwet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en Bouwbesluit. Deze regels zijn vastgesteld om de veiligheid, gezondheid en gemeenschappelijke belangen te waarborgen. Als in de omgevingsvergunning iets anders staat dan in het Bouwbesluit, moet voldaan worden aan het Bouwbesluit. Uiteraard moet u voldoen aan het burenrecht uit het Burgerlijk wetboek. Wij zijn bij het burenrecht geen partij maar adviseren u zich hieraan te houden.

Andere vergunning(en) nodig? Regel het op tijd

Het kan zijn dat u niet alleen voor (ver)bouwen een vergunning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van een boom, het aanleggen van een inrit of het aansluiten op het riool. Hiervoor is mogelijk ook toestemming nodig van de gemeente. Een eventuele inrit wordt (voor zover deze op gemeentegrond ligt) op uw kosten door de gemeente aangelegd. Houd hiermee rekening in uw (financiële) planning.

Voor bedrijven kan daarnaast bijvoorbeeld een melding of vergunning nodig zijn voor brandveilig gebruik of het schenken van alcohol. Op www.aimonline.nl kunt u nagaan of u voor de effecten op het milieu een melding moet indienen of een vergunning nodig hebt.

De Wet natuurbescherming zorgt ervoor dat de verschillende planten- en diersoorten blijven bestaan. Voor activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur kan toestemming van de overheid nodig zijn. Onderzoek tijdig of beschermde soorten aanwezig zijn en vraag toestemming aan.

Openbare verlichting verplaatsen?

Voor het verplaatsen van openbare verlichting kunt u contact opnemen met de gemeente.

Gas, water en elektriciteit aanleggen?

Voor het aanleggen van installaties voor gas, water en elektriciteit heeft u voorafgaand toestemming van het nutsbedrijf nodig.

Slopen?

U hebt altijd een omgevingsvergunning nodig als u binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht gaat slopen. Als de hoeveelheid sloopafval meer dan 10 m3 is of als u asbest gaat verwijderen moet u een sloopmelding indienen. U moet de sloopwerkzaamheden minimaal 4 weken voor de werkzaamheden melden. U doet de sloopmelding via het omgevingsloket.

Meld de start van de werkzaamheden tijdig bij de gemeente

Wij vragen u om uiterlijk twee werkdagen voordat u begint met de werkzaamheden ons hierover schriftelijk te informeren. Dit geldt ook voor ontgraven. U kunt dit doen door het bij de vergunning gevoegde kaartje op te sturen of door een e-mail te sturen naar gemeentehuis@nuenen.nl met het zaaknummer van de vergunning.

Informeer buren/omwonenden

Wij adviseren u uw plannen af te stemmen met de omwonenden. Een goede relatie met uw buren draagt bij aan uw leefgenot.

Duurzaam (ver)bouwen

Er zijn steeds meer mogelijkheden om duurzaam te (ver) bouwen. Hiermee levert u een bijdrage aan een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving. Lees meer op de webpagina Duurzaam (ver)bouwen.

Tijdens de bouw

Zorg dat alle gegevens op de bouwlocatie aanwezig zijn

Het is belangrijk dat de vergunning en eventuele andere belangrijke gegevens (zoals constructieve tekeningen) op het bouwterrein aanwezig zijn.

Voorkom onveilige situaties en overlast

Zorg voor een veilige bouwlocatie voor u zelf én uw omgeving. Denk hierbij aan het plaatsen van een bouwhek om te voorkomen dat mogelijk vallende materialen op het trottoir of voetgangers terecht komen. Probeer hinder, zoals door geluid, stof of trilling, te voorkomen.

Controles door toezichthouder

De toezichthouder van de gemeente controleert of alles goed en volgens de vergunning verloopt. De controles worden zoveel mogelijk op afspraak met u uitgevoerd. De toezichthouder kan echter ook onaangekondigd langskomen. Hij/zij mag zonder uw toestemming op het bouwterrein zijn. 

Geef wijzigingen tijdig door

Soms wilt u uw plannen tijdens de bouw aanpassen. Wij vragen u deze wijzigingen eerst aan ons door te geven. Zo kunnen wij beoordelen of de wijzigingen uitgevoerd kunnen worden.

Afval en bouwmaterialen opslaan en opruimen

Wij vragen u om bouw- en sloopafval zoveel mogelijk gescheiden op het bouwterrein op te slaan en af te voeren. Ook bouw- en werkmaterialen slaat u bij voorkeur op eigen terrein op. Als u onvoldoende ruimte op eigen terrein heeft, kunt u tijdelijk zaken op gemeentegrond zetten. Hier is geen vergunning voor nodig als de spullen niet gevaarlijk of hinderlijk staan, de bruikbaarheid van de weg niet belemmerd wordt en geen schade aan gemeentelijke eigendommen wordt aangericht. 

Tijdelijke wegafsluiting nodig? Laat het ons weten

Het kan zijn dat de weg tijdelijk (deels) afgesloten moet worden voor bijvoorbeeld het plaatsen van een kraan of grote container. Neem dan contact op met de gemeente. Hier kan toestemming voor nodig zijn.

Parkeer zo min mogelijk op trottoir, groenstroken, e.d.

We begrijpen dat het soms handig is om dichtbij op het trottoir of groenstrook te parkeren, bijvoorbeeld tijdens laden en lossen. Wij vragen u echter dit zo kort mogelijk te doen, om beschadigingen te voorkomen en om voetgangers (met bijvoorbeeld een rolstoel of kinderwagen) veilig het trottoir te kunnen laten gebruiken. De boa’s kunnen boetes uitschrijven voor hinderlijk parkeren.

Na de bouw

Meld einde werkzaamheden altijd

Wij vragen u om uiterlijk op de eerste werkdag na de dag van beëindiging van de werkzaamheden ons schriftelijk hierover te informeren. Gebruik hiervoor het kaartje dat bij de vergunning zit of stuur een e-mail naar gemeentehuis@nuenen.nl met het zaaknummer van de omgevingsvergunning. Het bouwwerk mag pas in gebruik worden genomen als het einde van de werkzaamheden is doorgegeven.

Zorg dat het gebouw altijd blijft voldoen aan de regels

Na een goede afronding van de werkzaamheden kunt u het bouwwerk gaan (laten) gebruiken. Het is belangrijk dat het gebouw altijd blijft voldoen aan de wet- en regelgeving. Dit geldt zowel voor de staat van het gebouw en het gebruik ervan als de effecten op de leefomgeving.

Tot slot

Maakt u geen gebruik van de vergunning?

Informeer de gemeente als u geen gebruik maakt van de vergunning. Ongebruikte vergunningen kunnen later tot ongewenste verrassingen leiden. Wij trekken uw vergunning dan in.