Ontwikkeling Eeneind-West
Op deze pagina vindt u actuele informatie over de ontwikkeling van bedrijventerrein Eeneind-West aan de Collse Hoefdijk. Deze pagina wordt aangevuld met berichten wanneer zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.
19 maart 2025 - Toelichting van wethouder Van Stiphout aan de gemeenteraad van Nuenen tijdens de raadsvergadering van 13 maart 2025
“Sinds de terinzagelegging van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van 3 distributiehallen op Eeneind-West is er groot protest op gang gekomen, zowel in de media als op straat. Er wordt met name aan raad en college de oproep gedaan om de vergunning niet te verlenen. Hiervoor worden allerlei argumenten aangedragen, met als laatste het artikel van het bestuur van het Anna Ziekenhuis in Geldrop.
Deze oproepen en artikelen raken iedereen, ook het college. Graag wil ik uitleggen hoe het proces van behandelen aanvraag concreet verloopt en wat de rol van de gemeenteraad en het college hierin is.
De rol van de gemeenteraad is het vaststellen van een bestemmingsplan. Voor Eeneind-West heeft de raad dat in 2015 gedaan. Hiertegen is toen geen beroep ingesteld. In 2016 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden, wat betekent dat alle inspraak, zienswijzen en juridische procedures zijn afgerond. Het bestemmingsplan, met daarin de toegestane bouwhoogte, verkeer en wát er gebouwd mag worden, wordt daarmee als het ware geseald. Het kan niet meer veranderd worden en daarmee is duidelijk wat er in de toekomst op die bestemming kan komen.
Dit is 10 jaar geleden gebeurd en 10 jaar geleden was de rol van de raad dan ook klaar.
De rol van het college is het toetsen van aanvragen voor een bouwvergunning aan dit onherroepelijke, gesealde bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft hierin geen rol. Het college mag het bestemmingsplan niet aanpassen en moet toetsen aan het bestemmingsplan. Toetst het college ergens anders aan, dan is dat onrechtmatig.
Dit is de situatie en dit is waar het college nu mee bezig is. Nogmaals: de raad heeft geen rol in het toetsen van de aanvraag en het college mag nergens anders aan toetsen dan aan het onherroepelijke bestemmingsplan.
Alle gemeenten in Nederland moeten het op deze wijze doen en zijn ook verplicht een vergunningaanvraag in behandeling te nemen. Dat bepaalt de wet. Dus als gemeenten bij een onherroepelijk bestemmingsplan toetsen aan nieuwe rapporten of andere inzichten en uitgangspunten, dan is dat onrechtmatig. Het mag dus niet.
Dit betekent dat alle oproepen, nieuwe rapporten en andere inzichten dan de uitgangspunten van het bestemmingsplan niet bij de raad thuishoren (dat had 10 jaar geleden gekund), niet bij het college (want die mag alleen toetsen aan het bestemmingsplan), maar bij de rechter.
Ik realiseer me dat dit onbevredigend is, maar we kunnen niet anders. Gelukkig wonen we in een democratische rechtsstaat waarin de rechter het laatste woord heeft.”
Na deze toelichting heeft de wethouder vragen van raadsleden beantwoord. U kunt de raadsvergadering van 13 maart 2025 terugkijken.
25 februari 2025 - Mogelijkheid geven reactie op bijlagen verklaring van geen bedenkingen soortenbescherming distributiecentra Eeneind-West
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 juni 2024 een ontwerpbesluit genomen over de vergunningaanvraag voor het realiseren van drie distributiecentra binnen het plangebied Eeneind-West aan de Collse Hoefdijk. Dit ontwerpbesluit lag vanaf maandag 24 juni gedurende zes weken ter inzage. Tijdens deze periode zijn er circa 1500 zienswijzen ingediend.
Een aantal bijlagen die behoren bij de verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel natuurbescherming lag niet samen met het ontwerpbesluit ter inzage. Het was daardoor niet mogelijk te reageren op de inhoud van deze bijlagen. Bij deze stellen burgemeester en wethouders diegenen die al eerder een zienswijze hebben ingediend tegen de ontwerpomgevingsvergunning distributiecentra Eeneind-West alsnog in de gelegenheid om te reageren op de betreffende stukken. Een reactie geven op de betreffende stukken kan binnen twee weken na 25 februari 2025. U vindt alle informatie in het gemeenteblad.
29 januari 2025 - Update over nota van zienswijzen
De nota van zienswijzen Eeneind-West, waarin de reactie op alle ingediende zienswijzen is opgenomen, is helaas nog niet compleet. Dit komt omdat er voor de beantwoording van enkele vragen input nodig is van externe partijen. Zij hebben hun antwoorden nog niet bij ons aangeleverd. Zo gauw we de ontbrekende antwoorden hebben ontvangen, kunnen we deze toetsen en analyseren en vervolgens de nota van zienswijzen afmaken.
Op dit moment is dan ook nog niet concreet aan te geven wanneer het college een besluit kan nemen op de aanvraag omgevingsvergunning en de nota van zienswijzen.
november 2024 - Start sloop opstallen
Een aannemer in opdracht van Gemeente Nuenen is begonnen met (de voorbereidingen voor) de sloop van diverse panden aan de Collse Hoefdijk. Het betreft de opstallen met huisnummers 34, 38 en 40. Deze bevinden zich op het terrein waar bedrijventerrein Eeneind-West wordt ontwikkeld. De sloop start in november en wordt naar verwachting medio maart 2025 afgerond. Huisnummer 34 wordt als eerste gesloopt, vervolgens huisnummer 38 en als laatste huisnummer 40.
Sloopmelding Collse Hoefdijk 34
18 november 2024 - Besluit op WOO-verzoek anterieure overeenkomst Eeneind-West
Ontwerpbesluit omgevingsvergunning distributiecentra Eeneind-West
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 juni 2024 een ontwerpbesluit genomen over de vergunningaanvraag voor het realiseren van drie distributiecentra binnen het plangebied Eeneind-West aan de Collse Hoefdijk. Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning distributiecentra Eeneind-West heeft vanaf 24 juni 2024 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In die periode heeft de gemeente Nuenen zo’n 1500 zienswijzen ontvangen van onder andere inwoners van Geldrop, Mierlo, Nuenen en Heeze. Dit getuigt van grote betrokkenheid bij deze ontwikkeling.
Alle zienswijzen zijn na ontvangst geregistreerd en daarna zorgvuldig gelezen. De aangedragen argumenten zijn vervolgens geïnventariseerd. Veelgenoemde argumenten zijn ongewenste verkeerseffecten, aantasting van natuur, verkeerde toetsing aan het bestemmingsplan en de relatie met milieuregelgeving.
De volgende stap is de inhoudelijke beantwoording van de zienswijzen. Het is mogelijk dat hiervoor ook nog zaken moeten worden uitgezocht. We geven hier alle aandacht aan en hebben hiervoor extra capaciteit vrijgemaakt. We verwachten dat dit proces zeker enkele maanden in beslag zal nemen.
Omdat er meer dan 250 zienswijzen zijn ingediend ontvangen de indieners geen persoonlijk antwoord op hun zienswijze. De Algemene Wet Bestuursrecht stelt dat de gemeente dan kan volstaan met een algemene publicatie in het gemeenteblad op overheid.nl. We zullen deze publicatie ook publiceren op de gemeentelijke website en in de gemeenteberichten in de huis-aan-huisbladen.
Het college van burgemeester en wethouders verwacht later dit jaar een definitief besluit te nemen over de omgevingsvergunning.