Duurzaam (ver)bouwen
Bent u van plan om te (ver)bouwen? Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om dit duurzaam te doen. Dit is niet alleen goed voor mens en milieu, maar het kan er ook voor zorgen dat uw energierekening lager wordt. Sommige maatregelen verdienen zich hiermee zelfs terug! Daarnaast kunnen investeringen in het duurzamer maken van uw woning ook leiden tot een groener energielabel. Een groen energielabel kan een positief effect hebben op de waarde van uw woning. Tot slot leidt een goed geïsoleerde woning tot meer wooncomfort, want minder kans op koude voeten, vocht en tocht.
Maar wat is duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld goed te isoleren, duurzame materialen te gebruiken of door slim te bouwen. Daarnaast kunt u uw huis ook duurzamer maken door te kiezen voor duurzamere verwarming, of door het gebruik van zonnepanelen. Alle beetjes helpen.
Isolatie
Door uw huis goed te isoleren kunt u veel energie besparen. Isoleren verbetert het comfort van uw woning, want een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn: minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten (bron: Milieucentraal).
Heeft u een wat oudere woning, dan kunt u met enkele goedkope maatregelen al snel geld besparen. Voorbeelden hiervan zijn tochtstrips of radiatorfolie.
Daarnaast zijn er grotere investeringen die op jaarbasis flinke besparingen opleveren zoals: dubbelglas of isolatieglas, muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Op de website Milieucentraal kunt u zien wat u mogelijk al op jaarbasis op de energierekening kunt besparen als u isoleert.
Slim bouwen
Met een duurzaam ontwerp kan energie worden bespaard door bijvoorbeeld zongericht te bouwen waarbij de passieve-zonne-energie optimaal wordt benut. Passieve zonne-energie is het gebruik van de energie in zonlicht zonder dat daar speciale apparatuur voor nodig is. Door bij het ontwerp van een huis rekening te houden met het binnenvallende zonlicht, kan energie bespaard worden. U hoeft uw huis minder te verwarmen en minder vaak het licht aan te doen. Voorbeelden van zongericht ontwerpen zijn grote ramen aan de zuidkant en kleine of geen ramen aan de noordkant. Ook kunt u er voor kiezen de woning slim in te delen waardoor verblijfsruimten aan de zonnekant komen en bijvoorbeeld het toilet aan de noordkant. Daarnaast zijn er diverse ontwerpmaatregelen mogelijk om het zonlicht ver de woning in te leiden (bron: Milieucentraal).
Duurzaam of circulair materiaal
In ons land worden grote hoeveelheden grondstoffen gebruikt om te bouwen. Bij de grondstofwinning en productie van bouwmaterialen worden veelal fossiele energiebronnen gebruikt. Dit leidt tot milieubelasting en klimaatverandering.
De productie van bouwmaterialen veroorzaakt een significant deel van de milieubelasting van een bouwwerk (bron: Bouwend Nederland). U kunt bewust kiezen voor het hergebruiken van bouwmaterialen of voor bouwmaterialen die duurzaam zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn het hergebruik van hout, gerecycled metaal, of biobased materialen.
Zonnepanelen
Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen duurzame stroom op. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren uw panelen elektriciteit. Als u zonnepanelen aanlegt wordt uw energierekening lager en verdient u zo uw investering terug. Na het terugverdienen van uw investering heeft u nog vele jaren gratis zonnestroom. De Consumentenbond biedt een rekenvoorbeeld om te laten zien hoe lang de terugverdientijd is.
Is uw dak niet geschikt om zonnepanelen op te leggen? Dan kunt u toch aan de slag met duurzame energie door lid te worden van een energiecoöperatie bij u in de buurt. Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame energie. Dat kan zijn door te investeren in de opwekking van zon- of windenergie. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor andere investeringen in de lokale gemeenschap. Naast het afnemen van lokale energie kunt u er ook voor kiezen zelf producent te worden door mee te investeren in een installatie. In de omgeving Nuenen is de energiecoöperatie Morgen Groene Energie actief.
Duurzame verwarming
Naast uw woning goed te isoleren om energie te besparen, kunt u ook uw huis energiezuiniger verwarmen. Dit kan met een hoogrendementsketel. Deze is eenvoudig te installeren in bestaande centrale verwarmingssystemen.
Let op: met het oog op de Energietransitie is het belangrijk om na te denken over alternatieven voor verwarming middels aardgas. Nederland heeft namelijk als doel om in 2050 alle woningen van het aardgas af te hebben. U kunt hier al op inspelen met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Om die laatste rendabel te laten zijn, moet uw woning overigens wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Wilt u meer informatie over deze alternatieven? Dan kunt u meer informatie inwinnen bij het Energieloket.
Regenwater opvangen
Wilt u water besparen? Dit kan door het opvangen van regenwater mee te nemen in uw ontwerp. Regenwater opvangen kan al simpel met bijvoorbeeld een regenton. Het ongezuiverde water uit de ton kan onder andere worden gebruikt om de planten water te geven, of om de auto te wassen.
U kunt er ook voor kiezen regenwater af te koppelen. Dit doet u door het regenwater niet naar het riool terecht te laten komen, maar terug de grond in te leiden. Hiermee voorkomt u uitdroging van de grond. Er bestaat verschillende mogelijkheden om het regenwater af te koppelen. Zo kunt u denken aan: infiltratiekratten of een wadi. Er bestaan ook (ingrijpendere) mogelijkheden zoals regenwater ondergronds opslaan, te filteren en te gebruiken voor de wasmachine, of om het toilet door te spoelen. Voor handige tips hiervoor kunt u kijken op de website van Huisje Boompje Beter.
Gemeente Nuenen stimuleert het opvangen en afkoppelen van regenwater met een subsidie.
Hulp bij verduurzamen
Wilt u hulp bij het verduurzamen van uw huis? Dan kunt u advies vragen aan het Energieloket van Nuenen. U kunt hier ook meer informatie vinden over de verschillende subsidieregelingen en mogelijkheden om verduurzamingsmaatregelen tegen gunstige voorwaarden te financieren.
Een andere handige website om uit te zoeken wat u nog meer kunt verbeteren aan uw huis om hem energiezuiniger te maken is Verbeter Je Huis.