Vuurwerk tijdens jaarwisseling 2024-2025
Dit jaar mag u in gemeente Nuenen, tijdens Oud en Nieuw 2024-2025, vuurwerk afsteken. Sinds 2020 geldt landelijk een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Lees
meer op de website van Rijksoverheid. Kies dus voor siervuurwerk, kindervuurwerk of fop- en schertsvuurwerk. Koop vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel met een vergunning.
De verkoopdagen zijn op 28, 30 en 31 december. De minimumleeftijd is 12 ,16 of 18 jaar om vuurwerk te kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Alleen winkeliers met een vergunning van de gemeente mogen vuurwerk verkopen. Al het vuurwerk dat u ergens anders koopt is illegaal. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen. Illegaal vuurwerk bij? Dan bent u strafbaar!
Vuurwerk afsteken
Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Let op uw veiligheid en houd rekening met mensen en dieren om u heen. Voor meer informatie over de vuurwerkstraffen, leest u meer op de website van Rijksoverheid.
Vuurwerkoverlast?
Ervaar je overlast door vuurwerk of vermoed je dat iemand illegaal vuurwerk bezit, dan vragen wij het volgende te doen:
Meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844.
Blijf je liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
Bij dreigende / noodsituaties bel 112.
Vuurwerk opruimen
De gemeente komt na de jaarwisseling niet de straten schoonvegen. Er wordt van onze inwoners verwacht dat zij na de jaarwisseling zelf het vuurwerkafval opruimen. Doe het vuurwerkafval in een afgesloten vuilniszak. Het uitgedoofde (en goed gebluste) vuurwerk mag gewoon bij het restafval. Net als vorig jaar zijn er dit jaar namelijk geen gemeentelijke inzamelpunten voor het vuurwerkafval.
Vuurwerkafval kan gratis worden ingeleverd bij de milieustraat in Nuenen. Zorg dat het verpakt is in een vuilniszak.
Samen zorgen voor een veilige jaarwisseling
De jaarwisseling is voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Hoe je deze avond ook viert, het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s en te denken aan de veiligheid en gezondheid van mensen en dieren om je heen. Zo maken we er samen een gezellige én veilige jaarwisseling van!
Tijdens de jaarwisseling staan hulpdiensten, zoals de meldkamer, politie, brandweer en ambulance, klaar voor noodgevallen. Dat is een fijn idee. Maar veiligheid begint bij ons allemaal. Daarom delen de hulpdiensten tips, zodat jij weet wat je kunt doen om bij te dragen aan een veilige situatie.
Wie bel je wanneer?
Om ervoor te zorgen dat 112 vrij blijft voor echte noodsituaties, is het goed om te weten wie je waarvoor kunt bellen:
- Vuurwerkschade aan huis of tuin:
Probeer de schade zelf tijdelijk te herstellen. Neem zo nodig contact op met je verzekering. - Schade aan meubilair in de openbare ruimte:
Meld schade, zoals een kapotte prullenbak of abri, bij de gemeente. Dit kan vaak via een formulier op de website van de gemeente, een app of telefonisch. - Kleine brand buiten in een vrije omgeving:
Bel 0900-0904 (geen spoed, maar wel brandweer nodig). Bijvoorbeeld bij brand in een vrijstaande prullenbak. - Overlast door vuurwerk, veroorzakers bekend:
Meld dit bij de politie via politie.nl/vuurwerk of bel 0900-8844 (geen spoed, wel politie). - Brand, direct levensgevaar of twijfel:
Bel altijd 112. De meldkamer stuurt de juiste hulpdiensten.