Verslag vergadering ASD 19 januari 2023
Datum: 19 januari 2023
Aanwezig: Paul van den Bosch, Carola Mes, Wilma van Aken, Marian Gersen, Nicole des Bouvrie, Mohammed Mohseni (via MS Teams), Linda Boekensteijn, Pieter de Kroon, Niels Wouters, Meriam van Onzenoort, René Hamers (via MS Teams), Suzanne Clooney, Nadine van de Griendt
Afwezig: Jacqueline van Zuylen, Marc Slijpen
Notuliste: Geraldine Koster
1. Opening en vaststellen agenda
De voorzitter opent de vergadering. De agenda wordt ongewijzigd gevolgd.
2. Vaststellen verslag 22 december 2022
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
3. Mededelingen ASD
Ton van Gerwen heeft zich teruggetrokken als lid.
4. Mededelingen wethouder
1. De verordening Jeugdhulp wordt aangepast door de raad. Het gaat om een technische wijziging, er is een toezichthouder aangesteld die gaat signaleren, onderzoeken, beoordelen, fraude onderzoeken.
2. De visie Wijkgericht werken wordt door de raad vastgesteld. Daarna zal de pilot Wijkgericht werken volgen waarbij advies van de ASD wordt gevraagd.
Zie op de laatste pagina het bijgewerkte jaaroverzicht.
5. Vragen aan de wethouder
Bij de exploitatie van gemeentelijke accommodaties, zoals de wijkcentra, kan de rol van vrijwilligers vrij groot tot bijna volledig zijn. Uit het oogpunt van de betrokkenheid van de inwoners lijkt een zo groot mogelijke rol en participatie voor hen te verkiezen.
Vraag: Heeft de gemeente een consistent beleid voor de rol van vrijwilligers bij de exploitatie van bijv. de wijkcentra in Eeneind, Gerwen, Nederwetten en Nuenen?
Antwoord: Er is geen specifiek beleid over de inzet van vrijwilligers bij de exploitatie van wijkcentra. Er wordt per locatie gekeken naar wat het beste past en of de vrijwilligers ook de continuïteit kunnen waarborgen. Wat betreft Gasterij Jo van Dijkhof is de gemeente nog in gesprek met Helpt Elkander en is er nog geen definitief besluit genomen. Ook hier geldt: wat willen de bewoners en de vrijwilligers, wat is het doel wat we willen bereiken en is dit te verenigen met elkaar?
6. Participatie
De presentatie wordt gegeven door Suzanne Clooney en Nadine van de Griendt.
Suzanne is beleidsadviseur Participatiewet inkomen en Nadine is strategisch adviseur.
De Participatiewet wordt uitgevoerd door Dienst Dommelvallei. Zij doen dit ook voor de gemeente Son en Breugel. Het doel van de participatiewet is inwoners tijdelijk financieel ondersteunen tot betaalde arbeid weer mogelijk is. Inwoners kunnen bij bijzondere noodzakelijke kosten gebruik maken van bijzondere bijstand. Een bekend voorbeeld zijn de bewindvoeringskosten. Dienst Dommelvallei ondersteunt inwoners in het zoeken naar werk, bijvoorbeeld met loonkostensubsidie.
Er wordt door de ASD geopperd om via de Nuenense krant en Rond de Linde duidelijk te maken dat de werknemers van de WSD mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Dat zorgt voor meer begrip.
Vraag: Hoe wordt omgegaan met loonkostensubsidie?
Antwoord: De voorwaarde voor loonkostensubsidie is dat men niet volledig zelfstandig het minimumloon kan verdienen. Als dat niet het geval is dan wordt toegewerkt naar de loonkostensubsidie.
Vraag: Hoe lang wordt er subsidie verstrekt?
Antwoord: Loonkostensubsidie kan langdurig worden toegekend. Dit wordt op vaste momenten getoetst (loonwaardemeting). Zolang iemand niet in staat is om het minimumloon te verdienen heeft men hier recht op.
Op dit moment loopt een groot project: ‘kansen’, gericht op uitkeringsgerechtigden die langdurig (langer dan 5 jaar) bijstand ontvangen. Vanaf 1 januari 2023 is een deel van het breed offensief gestart: de kostendelersnorm is verhoogd van 21 jaar naar 27 jaar voor meerderjarigen met een minderjarige kostendelende medebewoner.
Ook is er een extra inkomstenvrijlating beschikbaar voor inwoners die loonkostensubsidie en bijstand ontvangen.
De laatste jaren is de afdeling werk en inkomen erg druk geweest met de uitvoering van extra regelingen, zoals bijvoorbeeld de TOZO, TONK, energietoeslag en de leefgeldregeling voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daardoor is het beleid van werk en inkomen al een tijd niet meer geëvalueerd. Suzanne en Nadine gaan hier de komende maanden mee aan het werk. De ASD wordt over de voortgang geïnformeerd en wordt gevraagd om signalen actief te melden.
7. Monitor Sociaal Domein
René Hamers beantwoordt de vragen van de ASD.
De monitor 2021 is laat aangeleverd. Dit heeft te maken met nota’s van de zorgaanbieders die nog moesten worden verwerkt. De gemeente werkt met een nieuw systeem en het is lastig om de juiste gegevens over 2021 boven tafel te krijgen. In november 2022 is de monitor 2021 aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het is een feitelijke weergave van hoe er is gepresteerd op het gebied van SD. Er is ingezoomd op Wmo, jeugdwet en participatiewet. Aanpalend werkterrein is mantelzorg, vrijwilligersbeleid, TOZO en steunmaatregelen tijdens corona. De gemeente wil de monitor 2022 voor de zomer 2023 gereed hebben.
Vraag en antwoord. (pag 4) Wmo indicaties; Het gaat hier om de nieuwe indicaties, het is niet duidelijk hoeveel indicaties er in totaal zijn. Ten opzichte van 2020 is het aantal indicaties ruim 46% gestegen, voornamelijk voor huishoudelijke hulp.
Vraag: Hoeveel van de nieuwe indicaties zijn herindicaties?
Antwoord: Dit is niet bekend.
Vraag: Welk percentage van de inwoners had één en welk percentage had meer indicaties?
Antwoord: Dit is niet uitgesplitst in de monitor, wellicht bij de volgende monitor wel.
Wethouder Wouters vult aan dat de gemeenteraad heeft gevraagd om een monitor op hoofdlijnen.
Vraag: Hoe voorkomt de gemeente misbruik van huishoudelijke hulp?
Antwoord: Door het laagdrempelige karakter is het CMD voor iedereen toegankelijk. Een gevolg is dat het aanbod ook vraag schept. Als er bij inwoners beperkingen worden gecontstateerd heeft men recht op huishoudelijke hulp. De gemeente mag niet kijken naar het inkomen/eigen vermogen van de inwoner. Men kan mensen aanspreken op hun eigen morele kompas. Door de grotere vraag is er nu een wachtlijst voor huishoudelijke hulp voor iedereen ontstaan.
Vraag naar aanleiding van sheet 13: De Pgb uitgaven zijn gedaald en er is een groot verschil met de begroting, wat is de reden hiervan?
Antwoord: Het verschil tussen de Pgb uitgaven 2020 en 2021 is € 17.000 Een verklaring hiervoor kan zijn dat inwoners kiezen voor zorg in natura, omdat de gemeente dat regelt.
Vraag: de begroting wordt opgesteld op basis van het voorgaande jaar. Hoe komt het dat er verschillen zijn?
Antwoord: De begroting van 2021 is gebaseerd op de realisatie 2019 en op basis van wat medio 2020 bekend is. De begroting kan gedurende een kalenderjaar twee keer tussentijds worden aangepast. De werkelijke uitgaven zijn afhankelijk van de zorgvraag in een jaar
Vraag: Wat is de reden voor de daling van het aantal verwijzingen door het CMD?
Antwoord: Het gaat niet om heel erg grote verschillen. Er is geen verklaring voor. De lijn die in 2022 is ingezet is dat een GGZ deskundige de verbinding met de huisartsen opzoekt. We zien een gunstige ontwikkeling: het aantal verwijzingen van de huisartsen naar het CMD is in 2022 vier maal zo hoog dan in 2021. Het vertrouwen van de huisartsen in het CMD is toegenomen. De huisartsen verwijzen steeds vaker na het CMD te hebben geconsulteerd.
Vraag over het aantal hulpvragen wat in totaal is binnengekomen (sheet 12)
Antwoord: Het gaat om Wmo geörienteerde vragen. Hiervan is 69% door een Wmo consulent opgepakt en 31% is in het eigen netwerk afgehandeld. Het aantal hulpvragen is gestegen en het aantal doorverwijzingen is gedaald. In 2022 is er een toename van het aantal vragen sinds de pilot jeugdhulp op de basisscholen: Aanbod creeert vraag.
Vraag: (blz.9 Inpact van corona bij jeugdigen): Is er een beeld van hoeveel Nuenense leerlingen met dit soort live events te maken krijgt?
Antwoord: Dit is niet duidelijk omdat het een monitor is van ZO Branbant en niet van Nuenen.
Landelijk is het signaal dat de depressieve gevoelens bij jongeren zijn toegenomen (uitzichtloosheid door corona, Oekraïne, weinig beschikbare woningen). Nuenen is hier actief mee bezig. Zo is in 2022 het programma Join Us opgestart en is er geld beschikbaar gesteld in 2023 voor de “STORM” in het voortgezet onderwijs. Datb is een methodiek waarbij depressiviteit en suicidale gedachten vroegtijdig worden opgepakt.
Gevraagd wordt naar het bedrag van vier ton voor drie jeugdigen: Van dat geld kan iemand worden ingehuurd om te onderzoeken of dit goedkoper kan.
Antwoord: De gemeente is niet de behandelaar. Dit betreft jeudigen met zware meervoudige problematiek. Hierbij staat het belang van de jeugdige altijd voorop. Als deze zorg nodig is, wordt deze geboden. Wij onderzoeken wel wat de zorggeschiedenis van deze jeugdigen is en of vroegtijdig is gestart met lichtere hulp. Helaas is deze zorg niet altijd te voorkomen. De meeste winst is te behalen in de lichtere zorgvormen. Wij starten in 2023 met preventief groepsaanbod via de scholen. Mogelijk neemt het aantal individuele indicaties voor speltherapie en sovatrainingen hierdoor af. Bij deze lichtere vormen wil de gemeente meekijken: Aan welke doelen wordt gewerkt, worden deze ook
behaald, kunnen ouders het zelf oplossen of is er zwaardere hulp nodig. Om dit te kunnen volgen is een indicatie via het CMD gewenst.
Vraag: Is er veel aanbod voor de zwaardere zorgbehoefte van jeugdigen?
Antwoord: Er is een dekkend aanbod voor zwaardere zorg. We werken in de regio samen met elf gemeentes en voor het segment verblijf en behandeling wordt samengewerkt met tien aanbieders met strakke afspraken. Voor de veiligheidsgerelateerde zorg werken we samen met de 21 gemeenten van Zuidoost-Brabant.
Vraag: Is er een stijging in de vraag naar schuldhulpverlening door het succes van de vroegsignalering?
Antwoord: Rene vraagt het na.
Vraag: De norm om in aanmerking te komen voor hulp van Stichting Leergeld is opgehoogd in 2020. De inkomensgrens is naar 120% opgehoogd. Loopt dit door in 2022/2023?
Antwoord: Dit loopt inderdaad door.
8. Sluiting
De voorzitter sluit de openbare vergadering.