Verslag vergadering ASD 17 november 2022

Datum: 17 november 202

Aanwezig: Voorzitter: Paul van den Bosch
Leden: Carola Mes, Wilma van Aken, Marc Slijpen, Pieter de Kroon, Marian Gersen,  Nicole des Bouvrie, Ton van Gerwen, Mohammed Mohseni, Jacqueline van Zuylen
Gemeente: Niels Wouters (wethouder Sociaal Domein), Meriam van Onzenoort (beleidsondersteuner ASD)

Afwezig: Linda Boekensteijn

Notuliste: Geraldine Koster

1. Opening en vaststellen agenda

De voorzitter opent de vergadering. De agenda wordt ongewijzigd gevolgd.

2. Kennismaken

Tijdens de voorstelronde worden de nieuwe leden welkom geheten.

3. Vaststellen verslag 21 juli 2022

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

4. Mededelingen ASD

Er zijn drie nieuwe leden: Ton van Gerwen, Mohammed Mohseni en Jacqueline van Zuylen.

Nicole des Bouvrie is benoemd voor de tweede termijn.

5. Mededelingen wethouder

  • We hebben subsidie gekregen vanuit VWS om onderzoek te doen naar het versterken van onafhankelijke clientondersteuning. We zijn bezig met het zoeken van een extern bureau. Eind 2023 verwachten we een advies. Eventueel volgt hier een uitvoerings- programma uit. De ASD wordt gehoord door de onderzoekers. 
  • Woon-zorgvisie; Bureau Companen doet op dit moment data onderzoek en begeleidt het proces om te komen tot een woonzorgvisie. Belangrijke partner in het opstellen van de woon-zorgvisie is het Platform Wonen. Hierin zijn diverse partijen vertegenwoordigd zoals Helpt Elkander en Archipel alsmede ongebonden inwoners. Een lid van de ASD mag deelnemen aan het Platform Wonen. De definitieve versie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en niet vooraf ter advisering aan de ASD. Dit omdat het een participatietraject is waarbij de ASD vanaf het begin betrokken is.
  • In januari starten we met Kansrijke start, een samenwerking gericht op het versterken van de start van jonge kinderen.
  • De Monitor Sociaal Domein wordt aan de gemeenteraad gepresenteerd op 30 november. Daarna ontvangt de ASD de monitor ter kennisname.
  • In het eerste kwartaal van 2023 wordt gestart met het opstellen van de Visie Sociaal Domein. Bij de ASD wordt vooraf input opgehaald. Uiteindelijk wordt de visie voor advies voorgelegd aan de ASD.

6. Vragen aan de wethouder

Wat kan en gaat de gemeente doen om te anticiperen op het komend zorginfarct? Dat probleem gaat ontstaan door o.a. meer hulpvragende inwoners, minder personeel, duurder personeel (werknemer > ZZP), afnemende bereidheid van vrijwilligers, budgetbeperkingen en zorgorganisaties die door personeelsgebrek niet in staat zijn de gecontracteerde zorg te leveren.

Toelichting: veel ontwikkelingen zijn van invloed zijn op het vermogen van de gemeente haar wettelijke taken in het sociaal domein te kunnen uitvoeren. De door de overheid gewenste trend om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen leidt in de gemeente tot een grotere zorgvraag in de Wmo. Door personeelsschaarste neemt de werkdruk toe. Dat kan en zal leiden tot het vertrek van hulpverleners. Een deel daarvan is bereid hulp te blijven bieden, maar dan als ZZP’er met meer mogelijkheden de gevraagde activiteiten in het eigen leven in te passen. Het tekort aan personeel beperkt de gecontracteerde hulpverleningsorganisaties om de afgesproken hulp daadwerkelijk te kunnen leveren. De financiering vanuit de overheid blijkt steeds achter te lopen op de verwachtingen van de inwoners. Het aantal vrijwilligers dat beschikbaar is taken uit te voeren neemt structureel af, ook in het sociaal domein. Het uitgangspunt dat hulpvragers eerst hun eigen netwerken aanspreken, blijkt minder vanzelfsprekend en minder of niet mogelijk dan in de wetten werd verondersteld. Een positieve ontwikkeling is het voornemen rekening te gaan houden met de financiële draagkracht van de inwoners bij het bepalen van de eigen bijdrage voor bepaalde voorzieningen in de WMO.
 

Antwoord: Er zijn verschillende partijen bezig met initiatieven / pilots om slimmer te werken en zaken te combineren. Zorgpartijen staan open voor pilots, vanwege de capaciteitsproblemen.

Er wordt een groter beroep gedaan op de Wmo. Dit is het gevolg van; de invoering van het abonnementstarief(1), de vergrijzing binnen onze gemeente (2), wachtlijsten bij zorginstellingen waardoor inwoners langer thuis moeten blijven wonen (3), een landelijk arbeidsmarktprobleem waardoor er schaarste is in zorg- en ondersteunend personeel (4).

Het arbeidsmarktprobleem kunnen we als gemeente niet oplossen. Er is geen sprake van achterlopende overheidsfinanciering. De Wmo en jeugdhulp kennen namelijk geen budgetplafond omdat er sprake is van openeindefinanciering. De gemeente Nuenen heeft bij de eerste Tussentijdse rapportage van 2022 de budgetten voor Wmo en Jeugdhulp fors verhoogd, om zo realistisch mogelijk te begroten. De Wmo regelt hulp en ondersteuning voor inwoners, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. De Wmo is een vangnet voor inwoners die zelf niet in staat zijn om met behulp van hun omgeving maatschappelijke participatie vorm te geven. Het uitgangspunt blijft dan ook dat inwoners die hulp- en ondersteuning nodig hebben dit blijven ontvangen.

Op dit moment wordt gewerkt aan een Raadsinformatiebrief met daarin de stand van zaken (wachtlijsten Wmo en jeugd). Zodra deze aan de gemeenteraad is verzonden zal de brief ter informatie met de ASD worden gedeeld.

Om de gevraagde en gewenste sociale netwerken te stimuleren zijn wijkactiviteiten en wijkcentra gewenste voorzieningen om de inwoners meer bij elkaar te kunnen betrekken. Zijn deze wijkvoorzieningen nu in voldoende mate beschikbaar in de wijken en zo nee, is dan op korte termijn te verwachten dat deze er wel zullen komen?

Toelichting: Door de ontwikkelingen rond de Hongerman, Scarabee, Jo van Dijkhof en Vinkenhofjes lijkt het dat de gevraagde voorzieningen, tijdelijk en mogelijk structureel, niet of onvoldoende beschikbaar zijn in Nuenen Zuid. Ook de verbouw van het Klooster beperkt de beschikbaarheid. Mogelijk geldt dat ook voor de andere wijken in Nuenen.

Antwoord: In vrijwel alle wijken van Nuenen ca. is een wijkcentrum, dorpshuis of Mfa (multifunctionele accommodatie) gevestigd.

  • Centrum/Noord: Klooster
  • Zuid/Oost: Scarabee, de Gasterij en de Goudvinkhof
  • Eeneind: wijkgebouw Eeneind
  • Gerwen: Mfa Gerwen
  • Nederwetten: dorpshuis Nederwetten

Met het oog op de snelle groei van Nuenen West valt de bouw van een dorpshuis in west te overwegen. De Goudvinkhof wordt binnen afzienbare tijd afgebroken. Helpt Elkander en de gemeente hebben de intentie uitgesproken om de Gasterij (Jo van Dijkhof) te behouden als ontmoetingsruimte voor de senioren in Zuid. De activiteiten uit de Goudvinkhof kunnen onderdak krijgen in de Gasterij. De gemeente zal (een deel van) de exploitatie van de Gasterij overnemen.

Helpt Elkander heeft eerder aangegeven dat de zijruimten worden verbouwd als appartementen.

7. Rondvraag

Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

De voorzitter sluit het openbare gedeelte van de vergadering.