Verslag vergadering ASD 15 juni 2023
Datum: 15 juni 2023
Aanwezig: Carola Mes, Wilma van Aken, Nicole des Bouvrie(teams), Linda Boekensteijn (teams), Pieter de Kroon, Luuk Wigard, Suzanne Clooney, René Gerlings, Marc Slijpen en Mohamed Mohseni
Afwezig: Wethouder Wouters, Paul van den Bosch, Marian Gersen en Leonie Verhoeven
Notuliste: Kim van Grotel
1. Opening en vaststellen agenda
De voorzitter opent de vergadering. De agenda wordt vastgesteld.
2. Vaststellen verslag 11 mei 2023
Het verslag van 11 mei is hiermee vastgesteld.
3. Mededelingen ASD
Er zijn sollicitatie gesprekken gehouden voor twee nieuwe leden voor het ASD.
Leonie Verhoeven en René Gerlings zijn aangenomen.
4. Mededelingen wethouder
Kansrijke Start
De lokale coalitie heeft drie speerpunten vastgesteld:
- Versterken ouderschap;
- (Verborgen) financiële vraagstukken;
- Versterken van de samenwerking.
Vervolgprocedure:
Er worden drie werkgroepen geformeerd, zij gaan bij voorkeur voor de zomervakantie van start. In de werkgroepen wordt bepaald wat ze gaan uitwerken en wie hierbij aanvullend betrokken worden.
Clientonderzoek jeugdhulp 2022
Begin deze week zijn ruim vijfhonderd brieven verzonden aan ouders waarvan het kind in 2022 jeugdhulp had. Via een QR code komen zij op een digitale vragenlijst. Jeugdigen van 12 jaar en ouder én de ouders worden gevraagd ook een vragenlijst in te vullen. Tevens worden de ouders die contact hadden met het CMD en die geen indicatie jeugdhulp kregen gevraagd hun ervaringen te delen.
5. Vragen aan de wethouder
Geen.
6. Presentatie re-integratie verordening
De presentatie wordt gegeven door Suzanne Clooney, beleidsadviseur Participatiewet inkomen.
De verordening re-integratie 2023 is regio breed en eenduidig opgesteld naar aanleiding van het wetsvoorstel ‘Breed offensief’. Over de gehele arbeidsmarkt zal dit wetsvoorstel eenduidig geïmplementeerd worden voor de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende, Nuenen c.a., Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
Wat is het Breed offensief?
Het wetsvoorstel ‘Breed offensief’ is een pakket aan maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen en aan het werk te houden. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de participatiewet en de verordeningsplicht gewijzigd worden. Het ‘Breed offensief’ heeft tevens als doel dat werkgevers en werkzoekenden elkaar makkelijker kunnen vinden en duurzaam werk gestimuleerd wordt.
Wat wijzigt er ten opzichte van het huidige beleid?
Veel voorzieningen zijn al beschreven in de huidige verordening en in de beleidsregels. De wijzigingen worden zoveel als mogelijk in de verordening vastgelegd. Zo wordt gemeentelijk aanbod voor ondersteuning opgenomen in de verordening. Ook wordt deze eenduidig opgesteld in de arbeidsmarktregio Zuidoost Brabant.
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige verordening en beleidsregels worden in hoofdlijnen gevonden in 1) het transparant en eenduidig ondersteuningsaanbod; 2) loonkostensubsidie; 3) inkomstenvrijlating; en 4) jongeren tot 27 jaar.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Omschrijving doelgroep:
- Mate van proportionaliteit afwegen tegen de maatschappelijke en persoonlijke opbrengst;
- Goedkoopste adequate voorziening.
Aanvraagprocedure:
- Mogelijkheid tot aanvraag door werkgever en werknemer;
- Uniformering aanvraagprocedure en verwerking Loonkostensubsidie.
Uitstroompremie:
- Verhoging van € 500,- naar € 1000,-;
- Aanvraagperiode van 7 tot 12 maanden (in plaats van 7 tot 18 maanden);
- Mogelijkheid om de uitstroompremie toe te kennen aan jongeren tot 27 jaar die deels uitstromen met Loonkostensubsidie.
Loonkostensubsidie:
- Een aanvraagmogelijkheid van loonkostensubsidie door werkgever én werknemer;
- Een beslistermijn op de aanvraag (12 weken) en beschikking binnen 5 weken na vaststelling loonwaarde;
- Overname verantwoordelijkheid van gemeenten bij verhuizing van de werknemer naar een andere gemeente;
- Verordeningsplicht vorm administratief proces;
- Mogelijkheid toekennen LKS bij lopende AOK (binnen 6 maanden na start).
Toevoeging nieuwe voorzieningen:
- Werkstage: Het doel van de werkstage is het opdoen van werkervaring of het leren functioneren in een arbeidsrelatie. Deze voorziening is voor inwoners die nog niet actief zijn op de arbeidsmarkt of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De stage duurt maximaal 3 maanden met mogelijkheid tot eenmalige verlenging.
- Proefplaats: Het doel van de proefplaats is de kans op een dienstverband bij de werkgever te bevorderen, de voorziening duurt zo kort mogelijk en maximaal 6 maanden. Als forfaitaire loonkostensubsidie ook mogelijk is bij een inwoner is heeft dit de voorkeur. Voorkomen dat werkgevers goedkope arbeidskrachten misbruik gaan maken.
- Detacheringsbaan: Een arbeidsovereenkomst met een door het college te contracteren partij
Gestelde vragen en antwoorden:
Vraag: In hoeverre volgen jullie de wet en welke keuzes hebben jullie gemaakt?
Toelichting: Voor een groot deel wordt de wet gevolgd, maar de verordening biedt ruimte voor maatwerk en professionele ondersteuning, zoals een kwaliteitsmedewerker en re-integratie coach voor de werknemer. In de verordening is ruimte om voorgestelde voorzieningen in te zetten waar nodig.
Vraag: Het wordt steeds complexer om te re-integreren, wat wordt hieraan gedaan?
Toelichting: Onder professionele ondersteuning valt een re-integratie coach. De werknemer gaat een langer re-integratietraject aan met deze coach. Als er mensen zijn die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten dan worden zij opgeroepen voor een gesprek met de re-integratie coach.
Vraag: Als je denkt aan re-integreren van mensen in de maatschappij. Kunnen mensen ook kiezen voor niet betaald werk, denk aan vrijwilligerswerk? En hoe wordt dit vastgesteld in de verordening?
Toelichting: Mensen worden niet gedwongen om betaald werk te verrichten. Het zou ook kunnen zijn dat niet betaald werk beter bij iemand past. Er wordt naar de persoon zelf gekeken, maatwerk.
In de participatiewet staat in artikel 9 de tegenprestatie, in de verordening is dit niet passend en zal niet gebruikt worden.
Vraag: Maatwerk kan breed worden gezien, het is ook gevoelig voor kwetsbare mensen waar de bijstand op wordt verkort. Zij kunnen niet voor zichzelf opkomen, doordat zij afhankelijk zijn. Wat voor manieren zijn er als het niet goed gaat?
Toelichting: Bij elke werknemer worden twee personen aan toegekend bij de onderwerpen geld en wonen. De werknemer heeft individuele gesprekken. Tevens kan een werknemer gebruik maken van de klachtenprocedure. Het is mogelijk dat een vertrouwenspersoon aansluit bij een gesprek bijvoorbeeld een dorpsondersteuner. Het is tevens mogelijk om het CMD binnen te lopen, maatschappelijk werkers kunnen inwoners hierbij helpen.
Vraag: Wat is het traject voor de gemeenten?
Toelichting: Voorbeeld het traject voor Son en Breugel, zij hebben tot half augustus voor een advies. Eind augustus college en daarna naar de raad.
De ASD leden hebben te kennen gegeven dat ze de verordening re-integratie 2023 nog verder zullen bespreken, alvorens ze met een advies komen.
7. Sluiting
De voorzitter sluit de openbare vergadering.