Verslag vergadering ASD 12 september 2024
Datum: | 12 september 2024 |
Aanwezig: | Wilma van Aken, René Gerlings, Marian Gersen, Pieter de Kroon (teams), Carola Mes, Wethouder Wouters, Hasan Baykır, Meriam van Onzenoort |
Afwezig: | Margriet Jochems |
Notuliste: | Maartje van Bree |
1. Opening en vaststellen agenda
De voorzitter opent de vergadering.
De agenda wordt vastgesteld.
2. Mededelingen ASD
- Benoemingsvoorstel Margriet (contactgegevens) > naar gemeente afgehandeld
Voorzitter was niet op de hoogte dat er voor deze benoeming ook een benoemingsvoorstel nodig was. Het collegevoorstel dient nog gemaakt te worden.
- Sollicitant ASD > kennismaking in januari
Sollicitant heeft zich zelf gemeld en wilde het sollicitatiegesprek uitstellen tot januari 2025.
3. Mededelingen wethouder
Aanlooptraject is geweest en een klankbordgroep.
4. Vraag aan de wethouder
Naar aanleiding van ASD 3 juli: is er een visie en plan om de vluchtelingen aan de Pastoorsmast vanaf dag 1 een goede en zinvolle dagbesteding te bieden? In hun belang en in het belang van de Nuenense gemeenschap en het vergroten van draagvlak graag hier antwoord op.
‘Wij zijn met diverse Nuenense organisaties en betrokkene in overleg om het AZC en de opvang van de mensen op een goede manier te organiseren. Onze projectleider doet dit in samenwerking met een projectteam van de gemeente en het COA. Onze eerste prioriteiten liggen nu onder andere aan de ‘fysieke’ kant, bijvoorbeeld de vergunning.
Voor de inrichting, opvang en leefbaarheid worden al veel ideeën uitgewerkt en dat gaat met name een impuls krijgen als het bovenstaande afgerond is. Uiteraard is zinvolle dagbesteding hiervan onderdeel.’
Aanvullend, over de visie van de gemeente rond de opvang en de gedachten daarover zijn vele bijeenkomsten met de buurt, de Levgroep en ook binnen de raad geweest. Die zijn verwerkt in de raadsstukken die de raad op 21 maart heeft vastgesteld. Wilt u meer over het AZC weten kunt u op de site kijken: https://www.nuenen.nl/opvanglocatieCOA = Opvang vluchtelingen door COA aan Pastoorsmast Nuenen | Gemeente Nuenen.
De ASD denkt aan de Nuenense ondernemers. Gemeente heeft met centrummanager gesproken en zij zien ook een rol weggelegd voor de komst van het AZC. Crisisnoodopvang bij de gemeente Nuenen, afronding locatie en gesprekken gehad met de vrijwilligers. Heel veel vrijwilligers willen zich inzetten voor het AZC. Voor de crisisnoodopvang hebben zich 150 vrijwilligers aangemeld.
5. Terugkoppeling gesprek 10 juli over samenwerking gemeente-ASD en het ophalen van onderwerpen om samen nader uit te diepen
Op 10 juli hebben de voorzitter, de wethouder en beleidsmedewerker WMO bij elkaar gezeten om punten waar de ASD tegenaan loopt te delen. Deze punten zijn onder andere de doorlooptijd van de stukken, adviesverzoek en betrokkenheid. Spreiding drukke momenten en rustige momenten en daarmee de belasting van ASD leden. Planning en mate van faciliteren in interesse van adviezen die jullie hebben. Hoe gaan we in de toekomst samenwerken? Hoe gaan we kijken naar nieuwe leden en nieuwe koers en het adviesproces?
Hoe heeft de ASD deze punten zelf ervaren? De ASD merkt op dat de reactie door het college op adviezen verschillend is geweest. De ASD vindt de lange doorlooptijden begrijpelijk, maar kunnen ook sneller. ASD ziet het belang van de samenwerken tussen de gemeenten als een middel om doorlooptijden te verkorten.
De wethouder legt uit dat er regionaal op Dommelvallei niveau samengewerkt wordt, maar ook voor Jeugd werken wij intensief samen, als het gaat om publieke gezondheid of voor Beschermd Wonen en Dakloosheid. Meest intensieve partner in deze is Son en Breugel voor bijvoorbeeld de participatie of binnen inkoop. De wethouder geeft aan dat ondanks er veel samengewerkt wordt met de gemeenten toch ook veel zaken overblijven die anders voor de gemeente Nuenen specifiek zijn en anders moeten. Iedere gemeente is uiteindelijk toch anders.
Het is uiteraard voor de ASD mogelijk om aan de voorkant informatie te krijgen of deelgenoot te zijn van een proces, zoals bijvoorbeeld dat ook heeft plaatsgevonden bij de woonzorgvisie en het beleidskader sociaal domein. Voor de ASD is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen en aan de andere kant dat er altijd een concrete en inhoudelijke terugkoppeling komt met uitleg als daar behoefte aan is.
De grilligheid binnen het sociaal domein die er nu is maakt het lastig, omdat wij verbonden zijn aan raadsplanningen, maar ook aan de personele bezetting. Als er iemand vertrekt nemen zij hun kennis en ervaring mee. Een nieuwe medewerker moet nog ingewerkt worden en mist soms de historie rond een dossier. Stukken naar voren halen blijft een uitdaging.
De vraagstelling van de voorzitter is of er nog meerwaarde is en een ASD nog nodig is. De wethouder reageert dat de ASD een vertegenwoordiging is voor onze inwoners. Het zou zonde zijn als de ASD niet meer betrokken is.
Nieuwe leden werven:
De wens om diversiteit binnen de ASD te organiseren is moeizaam. Aan de WSD cliëntenraad is gevraagd te participeren binnen de ASD. Zij zijn bezig om te kijken wie dat vanuit hun organisatie kan zijn. We zitten nu in een situatie waarin veel mensen zijn vertrokken. De wethouder stelt voor om los van de agenda en adviesstukken, puur ASD en de processen eromheen met elkaar te bespreken in een avond.
Alvorens te praten over de werving van nieuwe leden wil de voorzitter ASD eerst in het interne deel van de vergadering horen of de 3 ASD leden waarvan de eerste termijn afloopt, doorgaan voor een tweede termijn.
6. Monitor Sociaal Domein (bijlage)
Presentatie betreft Monitor Sociaal Domein door Meriam van Onzenoort.
Vraag: Artikel Groningen, medische keuringen met een einddatum geldigheid gestopt. Er zat namelijk zowel op de keuringen als in de beschikking een einddatum geldigheid, terwijl de beperkingen vast staan en niet overgaan. Hoe denkt het college hierover?
Ambtelijke reactie: Beschikkingstermijnen. CMD geven verschillende termijnen op als einddatum bij een beschikking. Er zijn beschikkingen waarvan we bij voorbaat weten dat de situatie nooit beter gaat worden. Enige aanleiding om de beschikking te herzien, in te trekken, de voorziening te beëindigen en een nieuw besluit te nemen ligt in de innovatie binnen de zorgmarkt en ontwikkeling in de medische zorg. In die situatie hoeft geen einddatum te zijn op de beschikking. Wel willen wij contact houden met de cliënt en doen daarom periodiek onderzoek.
Er zijn omstandigheden waarin wel (soms op korte termijn) wijzigingen plaatsvinden. Daarom staat op die beschikkingen een geschatte einddatum waarbij de consulent de situatie van cliënt opnieuw beoordeeld.
Er zijn ook situaties waarvan zeker is dat er geen verbetering plaats gaat vinden, maar juist een dusdanige progressieve aandoening is waarbij op korte termijn de vastgestelde voorzieningen, passend op de nieuwe situatie, beëindigd dienen te worden en nieuwe voorzieningen moeten worden geleverd.
Bij jeugd is dit ook zo. Binnen de Hervormingsagenda jeugd komt dit onderwerp vanuit de administratieve kant aan de orde.
Re-integratie voorzieningen, zijn er effectiviteitsmetingen? ten opzichte van het aantal cliënten en instrumenten is te overzien. Er wordt goed op gestuurd.
We gaan op de dubbele vergrijzing af. De groep die beroep gaat doen bij Wmo stijgt. Het totaal aantal jeugdige die zorg heeft in Nuenen is niet gestegen, maar procentueel redelijk stabiel gebleven.
7. Beleidskader Sociaal Domein Nuenen c.a. (adviesverzoek)
Op 14 maart is er een consultatieronde geweest met de ASD. Wij hebben met elkaar uitgebreid gehad over de ontwikkelingen en trends en waar wij bij het komen tot een nieuwe visie document rekening mee moeten houden. In die bijeenkomst hebben over en weer vragen kunnen stellen en beantwoorden. Alle input mede het advies in mei 2024 zijn meegenomen en verwerkt in het document. Het college vraagt de ASD om officieel advies uit te brengen.
In totaal zijn er 3 beeldvormende avonden geweest, ASD heeft hier aan deelgenomen. Input van de jongeren en kinderen zijn ook opgehaald en verwerkt.
De raad was redelijk eensgezind over de lijn die we volgen. Een van de mooie initiatieven die op tafel kwam om in een A4 het beleidskader samen te vatten in duidelijke taal die voor alle inwoners te begrijpen is. De stakeholders merkten op dat het stuk steeds aanhaalt dat de gemeente de zorg niet alleen kan voorzien, maar wij het vooral samen met elkaar de zorg moeten leveren voor elkaar. Samen verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen.
8. Planning komende maandag en ASD 10 oktober
- Participatiecoach: Op 1 januari 2024 is de wet versterking participatie op decentraal niveau in werking getreden en dit onderwerp gaat daar over. Wethouder Patrick Kok is daarbij de portefeuillehouder.
Dit heeft een directe link naar de omgevingswet die participatie verplicht stelt.
De wethouder geeft aan dat er zeker een sociaal component binnen participatie zit. Bijvoorbeeld toegankelijkheid komt terug in de omgevingswet.
9. Rondvraag
10. Sluiting
De voorzitter sluit de openbare vergadering.