Straten vegen en onkruidbeheersing

In Nuenen houden we de buitenruimte netjes door de straten te vegen en onkruidgroei te beheersen. De gemeente werkt hiervoor samen met de firma Blink en met het sociaal werkbedrijf WSD.

We vegen de straten op frequentie. Dat betekent dat elke wijk tien keer per jaar geveegd wordt. Zo houden we de voedingsbodem voor onkruid goed weg en krijgt het onkruid geen kans om te groeien. Bovendien kunnen we door op frequentie te vegen goed aangeven wanneer we in welke wijk aanwezig zijn.

Samen met Blink beoordelen we eens per drie weken de beeldkwaliteit. We controleren dan op ongeveer 20 verschillende locaties of de werkzaamheden correct zijn uitgevoerd en de locaties voldoen aan de beeldkwaliteit die we hebben vastgesteld. Komen we een locatie tegen die niet voldoet, dan pakt Blink dit direct op. De controle is natuurlijk een momentopname en een afwijking van de beeldkwaliteit is dan ook niet altijd verwijtbaar.

In deze video laten we zien hoe we de straten vegen:

Planning en routes

Omdat we op frequentie vegen, kunnen we per week aangeven welke route we rijden. Het is niet mogelijk om precies aan te geven op welke dag we in een bepaalde straat zijn. Op het kaartje hieronder ziet u alle routes. De veegwagen neemt de fietspaden steeds mee in de route.

Veegplanning 2024

RouteWeeknummer
Zuid-West/Gerwen/Nederwetten3, 8, 13, 18/19, 26/27, 35/36, 40, 45, 50
Zuid4, 9, 14, 20/21, 28/29, 37,41,46,51
Noord6, 11, 16, 23/24, 31/32, 38, 43, 48
CentrumElke dinsdag
Oost2, 7, 12, 17, 25/26, 33/34, 39, 44 ,49
Doorgaande wegen5, 10, 15, 21/22, 30/31, 42, 47, 52
Blauw is ZuidWest, Gerwen, Nederwetten - Roze is zuid - Groen is Noord - Paars is centrum - Geel is Oost - Grijs is doorgaande wegen
Blauw = Zuid-West, Gerwen en Nederwetten Roze = Zuid Groen = Noord Paars = centrum Geel = Oost Grijs = doorgaande wegen

Materieel

We vegen de straten het gehele jaar door en afhankelijk van de onkruidgroei bepalen we welk materieel we inzetten. 

De veegwagen die we gebruiken is uitgerust met een derde arm met daaraan een onkruidborstel. Hierdoor hoeven we geen aparte borstelmachine meer in te zetten. De borstelmachine wordt alleen nog gebruikt op voetpaden en op plaatsen waar de veegwagen niet bij kan. Als de borstelmachine er ook niet bij kan, gebruiken onze medewerkers een bosmaaier.

Sommige plaatsen kunnen we niet met een borstelmachine of bosmaaier behandelen omdat daardoor schade ontstaat aan de verharde ondergrond. Die plaatsen behandelen we met de heetwaterlans. Door de behandeling in een bepaalde periode te herhalen raakt het onkruid uitgeput en zal het niet meer groeien.

Weerseffecten

Droog, zonnig weer zorgt voor weinig onkruidgroei en dan kunnen we het goed bijhouden. Bij regen zal onkruid eerder en sneller groeien. Omdat we op frequentie vegen en de gemeente wijk voor wijk aanpakken bestaat de kans dat het straatbeeld dan niet altijd voldoet aan de vastgestelde beeldkwaliteit.

We houden rekening met de seizoenen. In de herfst zetten we meer mensen en materieel in van de WSD, zoals bladblazers om bladeren uit de plantsoenen te blazen. Er rijdt dan ook een bladzuiger mee. Deze rijdt voor de veegwagen uit om de grootste overlast van het blad weg te nemen. De veegwagen veegt daarachter het fijne afval op. De veegplanning wordt zo nodig opgeschaald. Bij calamiteiten, zoals een storm, kunnen we de beeldkwaliteit tijdelijk niet meer garanderen.

Wanneer de veegmachine eerder klaar is met zijn route kunnen we hem in het voorjaar inzetten op de bloesemroute. Deze route omvat wijken met bomen die al vroeg, of veel bloesem laten vallen. Deze straten worden dan extra geveegd.