Proef met bodycams voor boa’s
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van gemeente Nuenen dragen van 19 november tot 18 december, als proef, een bodycam. Doel van de proef is vooral het vergroten van het veiligheidsgevoel van de boa en daarmee zorgen dat zij hun werk beter en veiliger kunnen doen.
Stijging agressie en geweld tegen handhavers
In de afgelopen jaren – en zeker de afgelopen maanden - is een stijging van agressie en geweld te zien tegen medewerkers met een publieke taak, bijvoorbeeld tegen gemeentelijke handhavers. Ook de boa’s in Nuenen hebben tijdens het handhaven op straat soms te maken met agressie, wat zorgt voor een onveilig gevoel. Dat is ongewenst en onacceptabel, want onze handhavers moeten veilig hun werk kunnen doen. Om hen te beschermen en hun veiligheidsgevoel te vergroten, starten we een pilot met de bodycams. Eerdere pilots bij andere gemeenten en bij de politie waren positief en zorgden inderdaad voor een veiligere werkomgeving voor de handhavers.
Gezamenlijk pilot
Naast Nuenen starten ook buurgemeenten Geldrop-Mierlo en Son en Breugel op 19 november met de proef. Ook de boa’s in deze gemeenten dragen dan een bodycam. Na afloop van de pilot worden de ervaringen gedeeld en geëvalueerd. Vervolgens wordt besloten of de bodycam structureel ingezet gaat worden.
Werkwijze bodycam
Een bodycam is een kleine, draagbare videocamera die bevestigd wordt en goed zichtbaar is op de kleding van de boa. De bodycam staat niet standaard aan, maar zodra een situatie uit de hand dreigt te lopen kan de boa de camera aanzetten. De opnames die met de bodycam worden gemaakt zijn versleuteld en kunnen daardoor niet zomaar worden bekeken, bijvoorbeeld als een bodycam gestolen zou worden. De beelden kunnen ook worden gebruikt voor trainingsdoeleinden en als bewijslast door politie en Openbaar Ministerie.