Participatie en integratie statushouders

Ongevraagd advies participatie en integratie statushouders - Adviesraad Sociaal Domein Nuenen c.a., 23 juli 2021

Zonder participatie, géén integratie

In mei is een landelijk rapport uitgekomen over enkele pilots voor statushouders, o.a. over de POP/PIP in Nuenen. Er lopen al een aantal zaken in verband met de nieuwe wetgeving (ingangsdatum 1 januari 2022). Het onderwerp is een aantal keren besproken in de ASD vergaderingen, in juni met een toelichting van Karima Mourid.

Op basis van die discussies doet de ASD bijgaande suggesties voor een verdere verbetering van de uitvoering van het beleid.

In het algemeen zien we dat er veel tijd is gestoken in de beleidsvoorbereiding (aanpak, samenwerking, infrastructuur, nieuwe wetgeving, etc.). Op basis van best practices zijn er vast nog verbeterpunten te halen uit de pilots elders in het land.

In aanloop naar nieuwe wetgeving is het nu de tijd, energie en aandacht zoveel mogelijk te verschuiven naar de uitvoering en het verbeteren daarvan. Het accent zou moeten komen te liggen op het ondersteunen van enthousiaste en creatieve casemanagers en het wegnemen van barrières voor hen en de statushouders op weg naar participatie en integratie. Het equivalent van het inzetten op de bekende “handen aan het beden “handen uit de mouwen”.

Om meer, snellere en betere participatie en integratie van statushouders te bereiken zijn volgens de ASD aanvullende randvoorwaarden nodig bij de uitvoering:

  • De norm is een gecombineerd taal en werk/vrijwilligerswerk traject voor elke statushouder, ook voor de groep waar zelfredzaamheid het uitgangspunt is.
  • Inzetten op structurele samenwerking met het Nuenens bedrijfsleven door actieve benadering met als uitgangspunt win-win en daar een aantal mogelijkheden voor noemen en concreet uitwerken (menukaart) gericht op ontzorgen van de werkgever, zoals gecombineerde leer-werktrajecten, loonsubsidies en intensieve coaching op het werk.
  • Een recente ontwikkeling is open hiring. Wat is Open Hiring? Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Zonder sollicitatiegesprek, cv of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom, ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, je opleiding of ervaring. We hebben allemaal zo ons eigen verhaal., is interessant voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt nieuwe mogelijkheden voor werkgever en werknemer naast bijvoorbeeld de inzet van de WSD.
  • Effectieve data, die de cyclus van verbeteren en aanpassen illustreren en ondersteunen. Liever een beperkt aantal indicatoren, die goed kunnen worden gevolgd in een dashboard, dan een veelheid aan indicatoren, die minder betrouwbaar zijn en het zicht op wat werkt bemoeilijken. veelheid aan indicatoren, die minder betrouwbaar zijn en het zicht op wat werkt bemoeilijken. Daarnaast kwalitatieve input ophalen bij casemanagers. Zij weten als geen ander wat zij nodig hebben en hoe zij gefaciliteerd kunnen worden om de beoogde doelen te bereiken.
  • Vanaf dag een in Nuenen inzetten op participatie (in welke vorm dan ook). Het uitgangspunt moet zijn wat mensen kunnen (en niet wat ze allemaal niet kunnen, omdat ze de taal niet beheersen) en welke talenten/hobby’s deze mensen hebben. Het vraagt creativiteit en lef van de casemanagers om voor (en samen met) elke statushouder hier invulling aan te geven.

Wat kan is bijvoorbeeld:

  • Twee keer per week helpen bij de verzorging van de maaltijden in Savant of de Akkers
  • Een ochtend schoffelen/tuinwerkzaamheden met andere vrijwilligers op de kinderboerderij
  • Helpen bij de voedselbank
  • Ondersteunen bij activiteiten op de school van de kinderen
  • Bij een muziektalent of iets dergelijks een keer optreden voor ouderen of op een school
  • Bij hobby’s als houtsnijden aansluiten bij de Dorpswerkplaats
  • Bij sport starten op een van de Nuenense sportclubs
  • Ouders stimuleren om met hun kinderen naar voorleesactiviteiten in de bibliotheek te gaan
  • Kinderen van statushouders laten aansluiten bij sport of andere activiteitenclubs met middelen van de Stichting Leergeld.

Een paar uur vrijwilligerswerk/hobby/sport per week naast een taal- en werktraject is prima te doen. Het geeft een enorme boost aan taal, zingeving, contact en integratie. Dit moet vanaf dag één overgebracht worden aan de statushouder en het uitgangspunt zijn van de casemanager.

De beoogde doelstelling: 100% van de statushouders participeert minimaal twee uur per week in de samenleving. Dat betekent niet dat er op basis van persoonlijke omstandigheden van de statushouder geen verschillen kunnen zijn in tijdspad en einddoel.

Adviesraad Sociaal Domein Nuenen c.a.