Openbare besluitenlijst 12 september 2023
Anterieure en planschadeovereenkomst Kerkakkers 2
Eerder dit jaar heeft het college ingestemd met het principeverzoek voor het realiseren van twee halfvrijstaande woningen ter vervanging van een bestaande (en te slopen) woning aan de Kerkakkers 2. Voordat de initiatiefnemer de benodigde procedure van herziening van het bestemmingsplan kan opstarten is het gebruikelijk dat een anterieure en planschadeovereenkomst wordt opgesteld. Deze overeenkomst is inmiddels opgesteld en door de initiatiefnemer(s) getekend.
Het college heeft ingestemd met en besloten tot het aangaan van de door de initiatiefnemer ondertekende anterieure en planschadeovereenkomst.
Anterieure en planschadeovereenkomst Molekeslaan 1
Op 31 mei 2022 heeft het college ingestemd met het principeverzoek voor het splitsen van het perceel Molekeslaan 1 ten behoeve van de bouw van een extra (senioren)woning. Voordat de omgevingsvergunning kan worden verleend dient door het college ingestemd te worden met de opgestelde anterieure en planschadeovereenkomst. Daarmee kunnen de door de gemeente te maken kosten worden verhaald op de initiatiefnemer.
Het college heeft ingestemd met en besloten tot het aangaan van de anterieure en planschadeovereenkomst met de initiatiefnemer.
Beslissing op bezwaarschriften gericht tegen de verleende omgevingsvergunning voor het oprichten van een tijdelijk restaurant op het perceel Kerkhoef 12 te Nuenen
Er zijn vijf bezwaarschriften ingediend tegen de verleende omgevingsvergunning voor het oprichten van een tijdelijk restaurant op het perceel Kerkhoef 12 te Nuenen. De bezwaren zijn behandeld tijdens een hoorzitting van de bezwarencommissie. De commissie adviseert om het besluit in stand te laten met verbetering van de onderbouwing en het verbinden van voorschriften aan de omgevingsvergunning.
Het college heeft besloten, met overneming van het advies van de bezwarencommissie,
• de bezwaarschriften ontvankelijk te verklaren;
• de bezwaren ten aanzien van de onduidelijkheid over de locatie van het terras en de parkeerplaatsen, de afwijking van de aanvraag, het aantal toegestane bezoekers en het aantal benodigde parkeerplaatsen gegrond te verklaren;
• de andere bezwaren ongegrond te verklaren;
• de verzoeken om vergoeding van proceskosten af te wijzen.
Het bestreden besluit wordt in stand gelaten met dien verstande dat aan de omgevingsvergunning de volgende voorwaarden worden verbonden:
• het aantal bezoekers van het restaurant bedraagt maximaal 50;
• het restaurant is maximaal 4 dagen per week open;
• per dag is het restaurant maximaal 7 uur geopend;
• maximaal 100 m² van de terrassen mag tegelijkertijd gebruikt worden;
• er wordt gewerkt met wisselend bedienend personeel;
• de bij de omgevingsvergunning behorende situatietekening ontvangen 12 juli 2022 wordt vervangen door de situatietekening van Werkstatt;
• de bij de omgevingsvergunning behorende ruimtelijke onderbouwing wordt aangevuld met de Notitie herstelbesluit omgevingsvergunning van 7 juni 2023.
Bekostigingssystematiek Bereikbaarheid Brainport
De Metropoolregio Eindhoven heeft het college en de raad gevraagd om in te stemmen met de regionale bekostigingssystematiek Bereikbaarheid Brainport en de gemeentelijke bijdrage aan het maatregelenpakket Bereikbaarheid Brainport.
Het college heeft besloten om met de systematiek in te stemmen, de gemeentelijke bijdrage op te nemen in de begroting 2024 en meerjarenraming 2025-2027 en aan de raad een raadsinformatiebrief te sturen.
Convenant behorende bij Samenwerkingsagenda 2023-2026 Stedelijk Gebied Eindhoven
De gemeente Nuenen werkt met 8 andere gemeenten samen binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven. In april 2023 heeft de raad ingestemd met de Samenwerkingsagenda 2023 Stedelijk Gebied Eindhoven. Als gevolg daarvan moet ook het huidige convenant geactualiseerd worden.
Het college heeft ingestemd met het geactualiseerde convenant behorende bij de geactualiseerde samenwerkingsagenda. Nadat het convenant door alle 9 gemeenten is ondertekend, wordt de raad geïnformeerd via een raadsinformatiebrief.
Aanpassing Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost
Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzigd. Hierdoor is het nodig de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) aan te passen. De wetswijziging heeft als doel om de betrokkenheid van volksvertegenwoordigers bij het bestuur van een samenwerkingsverband te verbeteren. Met de ontwerpregeling wordt voldaan aan het bepaalde in de wijzigingen van de Wgr.
Het raadsvoorstel "Aanpassing Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost" wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Herstelbesluit bestemmingsplanherziening "Buitengebied herziening Rullen 7"
De raad heeft op 29 september 2022 het bestemmingsplan "Buitengebied herziening Rullen 7" vastgesteld. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan is beroep ingediend. Eén van de gronden van het beroep ziet op de toetsing aan de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant (IOV). Appellant heeft gelijk in zijn stelling dat getoetst is aan de verkeerde IOV. Het gevolg hiervan is dat het nu aan de raad is om een herstelbesluit te nemen waarbij de aan het vaststellingsbesluit ten grondslag liggende motivering wordt herzien en alsnog wordt aangegeven of en zo ja waarom het voorliggende bestemmingsplan met toepassing van artikel 3.79 IOV (nieuw) kan worden vastgesteld.
Het raadsvoorstel herstelbesluit bestemmingsplan “Buitengebied herziening Rullen 7” wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Vaststelling bestemmingsplan 'Kapperdoes, herziening 1'
Het ontwerpbestemmingsplan ‘Kapperdoes, herziening 1’ heeft met ingang van 16 juni 2023 gedurende een periode van 6 weken voor eenieder ter inzage gelegen. Binnen die termijn zijn geen zienswijzen ingediend. Gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan heeft ook het ontwerpbesluit hogere waarde ter inzage gelegen. Tegen dat ontwerp zijn ook geen zienswijzen ingediend. Voorgesteld wordt om het besluit hogere waarde vast te stellen en het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen.
Het college heeft besloten de ontheffing hogere waarde voor 4 van de met het bestemmingsplan ‘Kapperdoes, herziening 1’ mogelijk gemaakte woningen te verlenen.
Het raadsvoorstel bestemmingsplan ‘Kapperdoes, herziening 1’ wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Verlenging dienstverleningsovereenkomst ODZOB 1 januari 2023 - 1 juli 2024
Voor de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant is al een dienstverleningsovereenkomst (DVO) 2019-2022 vastgesteld. Het verzoek is om deze DVO ongewijzigd door te zetten voor de periode 1 januari 2023 tot 1 juli 2024. Hiervoor zijn de data in de oude DVO gewijzigd.
Het college heeft besloten de nieuwe DVO van de gemeenschappelijke regeling ODZOB vast te stellen voor 1 januari 2023 – 1 juli 2024.
Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant
Naar aanleiding van het wijzigen van de Wet gemeenschappelijke regelingen moet de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant worden gewijzigd. Het bestuur van de Omgevingsdienst heeft daarom een ontwerp gewijzigde regeling ODZOB 2024 vrijgegeven.
Het raadsvoorstel "Wijziging gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant" wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Reactie op ontwerp gewijzigde regeling MRE 2024
Naar aanleiding van het wijzigen van de Wet gemeenschappelijke regelingen moet de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven worden gewijzigd. Het bestuur van de Metropoolregio Eindhoven heeft daarom een ontwerp gewijzigde regeling MRE 2024 aan de raden en colleges van de deelnemende gemeente verzonden. De raad en het college kunnen hierop reageren. Het college stelt de raad voor een reactie in te dienen, ook namens het college.
Het raadsvoorstel "Wijziging gemeenschappelijke regeling Metropool-regio Eindhoven 2024" wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Wettelijke wijziging gemeenschappelijke regeling GGD
Op grond van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) wordt de concept Gemeenschappelijke Regeling GGD Brabant-Zuidoost voorgelegd aan de raad om daarover een zienswijze naar voren te brengen. Hiervoor is een concept raadsvoorstel opgesteld waarin wordt voorgesteld geen zienswijze naar voren te brengen.
Het raadsvoorstel "Wettelijke wijziging gemeenschappelijke regeling GGD" wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.