Donkere Dagen Offensief weer van start

De duisternis is de beste vriend van een inbreker. Met de dagen die korter worden, stijgt ook het aantal inbraken. Donkere dagen bieden inbrekers veel voordelen. Zo weet een inbreker bij een onverlicht huis gemakkelijk dat er niemand thuis is en kan een inbreker in een onverlichte woning makkelijker ongezien zijn slag slaan. De piek van het aantal inbraken ligt rond de feestdagen. Wist u bijvoorbeeld dat op Tweede Kerstdag de meeste inbraken worden gepleegd?

Elke woning heeft zwakke plekken, en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om uw woning veilig en 'inbraakproof' te maken. Om u met een gerust gevoel de donkere (feest)dagen in te laten gaan, geven wij u de komende weken een aantal tips en informatie. We besteden aandacht aan een bepaald thema vanuit een bepaalde invalshoek:

  • Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?
  • Hoe kan een BuurtWhatsApp-groep bijdragen aan veiligheid?
  • Hoe komt uw woning in aanmerking voor een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

We delen de tips op onze website, sociale media en in de gemeenteberichten van de lokale kranten.

Meer weten of alvast wat tips lezen?

Ga naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

Tip 1: Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?

TIP 1: Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?

Bekijk uw woning eens door de ogen van een inbreker en stel uzelf de vraag wat u kunt doen om woninginbrekers te slim af te zijn. Houd rekening met de volgende drie aspecten en neem waar nodig maatregelen voor uw woning. Zo zorgt u ervoor dat uw woning niet op het to-do lijstje van een woninginbreker komt te staan!

  • Toegankelijkheid: Een woninginbreker kijkt in eerste instantie naar de toegankelijkheid van een woning. Woningen met goed en kwalitatief hang- en sluitwerk zijn voor woninginbrekers niet aantrekkelijk. Ze kiezen eerder voor een onafgesloten woning of een woning waarvan het hang- en sluitwerk makkelijk te doorbreken is.
  • Buit: Een woninginbraak moet natuurlijk ook een bepaalde buit opleveren. Woninginbrekers hebben vaak oog voor geld of waardevolle spullen, zoals sieraden, draagbare elektronica of autosleutels. Het zijn vaak spullen met een hoge emotionele waarde voor de bewoners. Soms wordt het inbrekers makkelijk gemaakt doordat dergelijke spullen in het zicht liggen, wat hen bevestigt dat er iets te halen valt.
  • Pakkans: Ten slotte houdt een woninginbreker rekening met de pakkans. Onzichtbaarheid is voor hen een belangrijk aspect. Een woninginbreker staat niet graag in het licht en wil niet gestoord worden door blaffende honden of alarmsystemen. Bovendien observeert een woninginbreker of er niemand in de woning aanwezig is, zodat zij ongestoord te werk kan gaan.
Tip 2: Hoe kan een BuurtWhatsApp-groep bijdragen aan veiligheid?

U kunt actief bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving in uw buurt. Bent u al aangesloten bij een BuurtWhatsApp-groep? WhatsApp is een applicatie (app) waarmee u gemakkelijk berichten kunt delen met meerdere buurtgenoten tegelijk. Door deel te nemen aan of zelf een BuurtWhatsApp-groep op te richten, kunt u en uw medebewoners elkaar snel op de hoogte stellen van belangrijke zaken in de buurt. Zo kunt u samen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties sneller melden bij de politie.

Onderzoek toont aan dat het aantal inbraken aanzienlijk daalt in wijken met een actieve BuurtWhatsApp-groep in vergelijking met wijken zonder zo'n groep. Bent u nog niet lid van een BuurtWhatsApp-groep of overweegt u er zelf een te starten? Ga dan voor meer informatie naar onze webpagina over BuurtWhatsApp-groep.

Tip 3: Hoe komt uw woning in aanmerking voor een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De kans op een geslaagde inbraak neemt met wel 80% af wanneer uw woning aan het keurmerk voldoet.
Om in aanmerking te komen voor het keurmerk, moet uw woning minimaal aan bepaalde eisen voldoen, zoals:

  • Er moet goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren aanwezig zijn. Sloten met het SKG-keurmerk van 2 of 3 sterren zijn inbraakwerend volgens de normen van het PKVW;
  • Er moet verlichting bij de buitendeuren aanwezig zijn;
  • Er moet goed zicht zijn op degene die voor de deur staat;
  • Er moeten rookmelders op elke etage aanwezig zijn.

Voldoet uw woning aan de PKVW-eisen? Dan overhandigt de PKVW-expert het certificaat Beveiligde Woning. Met de bijbehorende stickers kunt u ook aan buitenstaanders laten zien dat uw woning aan de eisen voldoet.

Meer informatie over het PKVW-certificaat?
Wilt u een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen en weten welke bedrijven PKVW-gecertificeerd zijn? Kijk dan op www.politiekeurmerk.nl.

Tip 4: 10 bruikbare preventietips
  1. Wees voorzichtig op social media: dieven kijken graag mee om te weten wanneer je niet thuis bent. Scherm berichten zoveel mogelijk af voor "niet-vrienden."
  2. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk met een PKVW-certificaat en SKG-sterren. Overweeg een alarminstallatie en beveiligingscamera’s rond de woning aan te brengen.
  3. Zorg voor voldoende buitenverlichting, bij voorkeur met bewegingsdetectie of een tijdschakelaar.
  4. Laat de woning bewoond lijken: laat verlichting, tv of radio aanstaan. Zorg dat post niet op de mat blijft liggen en dat vuilniszakken zijn opgeruimd. Laat eventueel een auto (bijvoorbeeld van de buren) voor het huis staan en sluit het zicht niet volledig af met rolluiken of gordijnen. Informeer de buren, zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden.
  5. Zorg voor vrij zicht op straat. Let goed op wat er gebeurt en maak gebruik van een buurtpreventie-appgroep als je verdachte personen of vreemde voertuigen in de buurt ziet. Wees altijd waakzaam en alert, vooral zodra het buiten donker wordt.
  6. Zorg dat je kunt zien wie er voor de deur staat. Maak gebruik van een deurspion, deuruitzetter of slimme deurbel.
  7. Ga je op vakantie? Doe dit zo anoniem mogelijk! Vermijd het vermelden van je eigen adres op je kofferlabel als je met het vliegtuig reist; gebruik bijvoorbeeld het adres van familie of het reisbureau. Inbrekers kijken in de vertrekhal vaak naar adreslabels en fotograferen deze, om toe te slaan wanneer je weg bent. Ga je met de auto of caravan? Pak deze dan niet pontificaal voor je woning in, maar doe dit zoveel mogelijk buiten het zicht.
  8. Let op wat je bij het oud papier zet; dit kan inbrekers een idee geven van wat er in de woning te vinden is.
  9. Plak nooit een briefje op de deur met de tekst "ik ben even weg," want ook inbrekers lezen dit graag!
  10. Verstop nooit sleutels onder een bloempot of deurmat; deze plekken zijn allang geen geheim meer voor inbrekers! Laat sleutels ook niet aan de binnen- of buitenkant van het slot zitten. Bewaar ze, net als andere waardevolle spullen, altijd uit het zicht.