Campagne 'Samen voor een veilige buurt'

Deze week start de gemeente een campagne over drugslabs en hennepkwekerijen. Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ worden inwoners en ondernemers bewust gemaakt van deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Op welke signalen kunt u letten? En hoe kunt u eventuele vermoedens melden? Hierover ziet u de komende vier weken op de sociale media-kanalen Facebook en Instagram advertenties en berichten voorbijkomen. Want veilig wonen in je buurt zou voor iedereen normaal moeten zijn.  

Productie van drugs levert gevaar op voor omwonenden. Er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, met risico op brand en explosies. Ook zijn er risico’s voor de gezondheid en het milieu. En het brengt misdaad in de buurt. Het aanpakken van drugscriminaliteit is niet iets van de overheid alleen, dat lukt alleen samen. Ziet u iets verdachts? Meld, want ieder vermoeden telt! 

Signalen herkennen

Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes in het buitengebied geproduceerd, maar ook in garageboxen of woningen midden in woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te camoufleren, maar toch kunt u signalen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan afgeplakte ramen, camera’s op de gevels, vreemde geuren en personen op vreemde tijdstippen.

Meldingsbereidheid verhogen

Als u dingen ziet die niet kloppen kunt u dit melden. Onderzoeken tonen aan dat veel inwoners en ondernemers dit niet doen. Soms uit angst, maar vaak omdat ze niet weten waar ze echt op kunnen letten of waar ze vermoedens kunnen melden. Met deze campagne wil de gemeente de bereidheid om te melden verhogen.

Anoniem melden is echt anoniem

Melden van vermoedens kan bij de politie, maar veel mensen vinden dit spannend. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Melden bij M. is altijd anoniem. M. ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem!
Melden: