Bestrijding eikenprocessierups
De eikenprocessierups is al een flink aantal jaren actief in Nederland. Op eikenbomen kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Onze aanpak bestaat uit 3 onderdelen:
1. Ecologische bestrijding (preventief, om rupsen te voorkomen)
We proberen overlast te voorkomen door het stimuleren van burgerinitiatieven om nestkastjes aan onze gemeentelijke bomen op te hangen, de gemeente hangt zelf geen nestkasten op. Daarnaast maaien we de bermen minder vaak (volgens het kleurkeur model uitgebracht door de Vlinderstichting en Groenkeur) waardoor we bloemrijke bermen behouden en daardoor de bermen aantrekkelijker worden voor de natuurlijke vijand van de rups. Onder andere kool- en pimpelmezen, sluipwespen en gaasvliegen die we daarmee lokken, eten de rupsen op. Onze aannemer en zijn medewerkers die de bermen beheren zijn opgeleid om volgens het kleurkeur model te werken.
De komende jaren gaan we deze ecologische methode verder ontwikkelen en monitoren. Het streven is om de algehele biodiversiteit in de gemeente te verbeteren. Dit doen we door (in samenwerking met de IVN) op verschillende locaties bij- en vlindertuinen aan te leggen. Dit stimuleert ook weer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
2. Bestrijding met bestrijdingsmiddel (preventief, om rupsen te voorkomen)
Vanaf half april, als de eerste bladeren aan de bomen komen en de eerste rupsen verschijnen, benevelen we enkele honderden bomen op zogenoemde ‘hotspots’ met biologisch bestrijdingsmiddel XenTari. Dit preventief benevelen is mogelijk totdat de rupsen brandharen krijgen (half mei).
Veel gemeenten gebruiken dit middel bij het bestrijden van de Eikenprocessierups. Hoewel dit een biologisch middel is, kan het ook schadelijk zijn voor andere rupsen (op dit moment is er nog geen beter alternatief beschikbaar). Dit is afhankelijk van het larvestadium waarin de rupsen zich bevinden. Daarom zijn we terughoudend in het gebruik van dit middel en benevelen we alleen de bomen op plekken waar de verwachte overlast het grootst is.
Omdat de overlast in 2018 en 2019 zo groot was, hebben we ervoor gekozen om in 2020 en 2021 alle eikenbomen in de bebouwde kom (ongeveer 8800 bomen) preventief te benevelen.
3. Wegzuigen van nesten
Op plekken waar de rupsnesten overlast geven, zuigen we de nesten weg. In principe komen deze nesten alleen voor op bomen die de aannemer niet preventief heeft behandeld. Dat doen we in principe in de bebouwde kom op alle gemeentelijke bomen, met uitzondering van de bomen in de bossen.
Aanpak in de toekomst
We worden tweemaal per jaar door de Provincie en de GGD bijgepraat over de meest succesvolle methodes in de bestrijding van de eikenprocessierups en leren van de aanpak van andere gemeentes. Ook volgen we de goede voorbeelden via alle vakbladen. De meest optimale bestrijding is nog niet bepaald en veel 100% gifvrije methodes hebben nog onvoldoende effect. Als er een 100% gifvrije en ecologisch vriendelijke methode zou zijn, die ook de ergste overlast kan wegnemen, dan zouden we daarvoor kiezen.